Alternatief voor de Amslod Drentse Fiets4daagse 2020

COVID-19 gooide roet in het eten voor de 55e editie van de officiële Amslod Drentse Fiets4Daagse van 2020. Het georganiseerde evenement wordt verplaatst naar 2021. Maar dit betekent zeker niet dat de organisatie bij de pakken neerzit. Een alter­natieve editie is in het leven geroepen voor deze zomer. Misschien iets anders dan men gewend is, maar net zo leuk.

Toen het bericht kwam dat alle evenementen die vóór 1 september plaatsvinden moesten worden afgelast, was het voor de organisatie van de Amslod Drentse Fiets4Daagse duidelijk: een editie zoals we die kennen, kan in 2020 niet doorgaan. Toch begon het bij de organisatie snel te kriebelen. Helemaal niets doen was geen optie. Toen ontstond het idee voor een alternatieve Drentse Fiets4Daagse. 

Een alternatief 

Jan Boertjes, voor­zitter van het bestuur van Stichting Drentse Fiets4Daagse vertelt: “We hadden begrip voor het feit dat het evenement niet door kon gaan, maar jammer was het natuurlijk wel. Toch wilden we graag dat mensen van Drenthe kunnen genieten deze zomer. Ook hoopten we dat we meer toeristen konden trekken zodat hotels en restaurants meer gasten krijgen. Zij hebben het ook zeker niet makkelijk in deze tijd. Daarom besloten we om een alternatief evenement in het leven te roepen. Zoveel mogelijk dezelfde beleving, maar dan individueel en niet georganiseerd. En dat is gelukt. Men zoekt zelf 4 mooie routes van 40 kilometer uit die over verschillende dagen gefietst kunnen worden. Op deze manier kunnen mensen toch lekker fietsen en voorkomen we dat er te veel mensen op één plek aanwezig zijn”. 

Collector’s item 

De alternatieve route werkt eenvoudig. Je koopt een deelnameformulier voor € 5,– per persoon. Je kiest zelf een punt waar je begint. Dit mag vanuit huis, vanaf een hotel, camping of een willekeurig ander punt. Als je vier dagen lang, een route van 40 kilometer fietst in de zomerperiode, en je levert het bewijs aan door een formulier in te vullen, dan krijg je de medaille. Na het fietsen van de vier routes stuur je het ingevulde formulier op naar de organisatie en je ontvang dan jouw medaille. Broertjes: “Deze medaille wordt een collectors item. Dit gaan we vast niet nog een keer meemaken. We hopen het niet, althans. Op route.nl of drenthe.nl vind je routes die je kunt volgen, maar je mag ook zelf een route uitstippelen met de fietsknooppunten bijvoorbeeld. Zolang je maar 40 kilometer per dag fietst. Op deze manier hopen we toch dat mensen kunnen genieten en dat we meer mensen naar Drenthe trekken. 

Een paar voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden aan deze editie verbonden. Ten eerste fiets je de routes tussen 1 juli en 1 september. Dit betekent dat je binnen deze periode vier dagen een afstand van 40 kilometer moet fietsen. Wanneer je dit doet, mag je zelf weten. Daarbij dienen de routes in Drenthe gefietst te worden en ook heel belangrijk: houd je aan de maatregelen van de overheid. Je vult de afstanden in op een formulier en die stuur je vervolgens op. Alleen de formulieren waarvoor betaald is worden in behandeling genomen. In september ontvang je de medaille. 

Vrijwilligers

Niet alleen voor de deelnemers, ook voor de vrijwilligers van het evenement was het een teleurstelling dat het officiele evenement niet doorgaat. Broertjes: “We hebben het geluk dat we ieder jaar ontzettend veel enthousiaste vrijwilligers hebben die ons helpen met de organisatie, van begin tot eind. Deze mensen verheugen zich ieder jaar op het evenement en ze zijn zelfs vereerd dat ze mogen helpen. Vrijwilligers genieten van het contact dat ze hebben met elkaar en met de fietsers. Voor hen was het dus ook erg jammer dat de officiële editie dit jaar niet doorging. Maar iedereen heeft er begrip voor dat we geen andere beslissing konden nemen. 

Koffie en een uitsmijter 

Er zijn geen beleefpunten tijdens de alternatieve Fiets4Daagse, zoals activiteiten in beeldentuinen, molens en op andere mooie locaties. Wel hebben fietsers de mogelijkheid om in de fietscentra van Amslod gratis een e-bike te testen. De centra zijn te vinden in Meppel, Emmen en Assen. En zelf een beleef­moment creëren met een kop 

koffie en een goede uitsmijter kan natuurlijk wel! De Kids4daagse en ook ‘Roll-On route’, voor mensen in een rolstoel of scootmobiel, gaan in georganiseerde editie niet door. Uiteraard kunnen beide doelgroepen wel op eigen gelegenheid meedoen als dat mogelijk is. 

Een prachtige zomer 

Inmiddels hebben honderden mensen zich ingeschreven, maar de organisatie hoopt natuurlijk op nog meer aanmeldingen. Wellicht dat het collector’s gevoel van deze medaille daar aan bijdraagt. Broertjes: “Het belooft een prachtige zomer te worden en veel mensen blijven door de huidige omstandigheden vakantie vieren in Nederland. Wat ook logisch is, het is hier toch prachtig? Wil jij deze unieke medaille in de kast? Dan nodigen we je van harte uit om mee te doen.”

Vragen of aanmelden? 

Wil je je aanmelden voor de alternatieve Amslod Fiets4Daagse of heb je vragen? Kijk dan op www.fiets4daagse.nl.


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?