Selecteer een pagina

Iedereen Op Fietse

Break the Stigma for Families

Iedereen op Fietse: Samen het stigma doorbreken op de fiets

Psychische problemen komen veel voor en zijn écht. Gelukkig zijn er goede en effectieve behandelingen beschikbaar. Toch durven veel kinderen, gezinnen en hun naasten niet open te zijn over de psychische problemen waar zij door geraakt worden. Ze schamen zich, voelen zich schuldig, of ze zijn bang voor de vooroordelen die anderen over hen zouden kunnen hebben. Dat noemen we stigma.

Cecil Prins werkt als gezinspsychiater bij GGZ Drenthe. Toen haar man Johan een ernstige psychische aandoening kreeg, wilden zij daar als gezin open over kunnen praten met anderen. Eerst vond Cecil dat lastig: ze merkte dat ook zij zich schaamde en schuldig voelde en last had van stigma. Toen zij dit ontdekte en open kon zijn, merkte zij dat zij en haar gezin niet de enigen waren die hier mee worstelden. Ze waren niet meer zo alleen en kregen steun van anderen.

Toen zij Andrés Martin (Yale University, VS) hierover sprak, herkende hij deze ervaringen. Samen met haar gezin en Andrés besloten ze het initiatief te nemen om de campagne “Break the Stigma for Families” op te zetten.

Met de campagne “Break the Stigma for Families” willen we stigma doorbreken! Dat doen we door samen met gezinnen, hun naasten en anderen op de fiets te stappen. In Drenthe is dat samen op de fiets stappen makkelijk: wij zijn tenslotte de fietsprovincie van Nederland!

Drenthe was dan ook de plek waar we in juli 2018 samen met het fietsnetwerk en zijn vele vrijwilligers de internationale campagne “Break the Stigma for Families” hebben gelanceerd. Sindsdien ging het snel: ondertussen zijn er al veel anderen die ook mee willen doen en stappen we al op diverse plekken in Drenthe samen op de fiets. We worden daarbij ondersteund door “Iedereen op Fietse”.

In 2019 zijn Drenthe en zijn 12 gemeenten uitgeroepen tot “European Community of Sport”. Dat geeft ons de kans om “Break the Stigma for Families” verder te ontwikkelen in Drenthe, zodat ook andere provincies en landen van ons kunnen leren hoe je samen stigma kunt doorbreken. Doe je ook mee?

Een paar Break the Stigma for Families activiteiten:

21-7-2018 Aftrap campagne in Assen

RTV Drenthe:

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/137060/Je-moet-moedig-zijn-om-over-psychische-problemen-te-praten

22-7-2018 Fietstocht BtSfF in Emmen

Dagblad van het Noorden: https://www.dvhn.nl/groningen/Waarom-is-praten-over-psychische-ziektes-toch-zo-moeilijk-23393847.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fggzdrenthe.nl%2F

3-6-2019 Feestelijke start fietsen als activiteit gezinspsychiatrie Beilen

5-6-2019 Masterclass Cecil Prins tijdens FACT congres Assen

Kijk voor meer informatie ook op: www.ggzdrenthe.nl/breakthestigmaforfamilies

Pin It on Pinterest

X