Fietsknooppunten in Drenthe: Ronddwalen, Zonder te Verdwalen

In Drenthe vind je maar liefst 1700 kilometer aan fietspaden, waarvan een groot deel midden in de natuur ligt. Wil je de omgeving verkennen? Dan kan je kiezen voor een bestaande fietsroute of voor het fietsknooppuntensysteem, ontwikkeld door Recreatieschap Drenthe. Onlangs is het knooppunten­systeem vernieuwd. Het resultaat? Meer beleving voor de recreatieve fietser én een economische boost voor de ondernemers.

Het bestaande fietsknooppuntensysteem was inmiddels 15 jaar oud en leidde de fietsers voornamelijk door de natuur van Drenthe. Prachtig, maar Recreatieschap Drenthe zag meer mogelijkheden. Dick Dijkstra, directeur van Recreatie­schap: “Het werd tijd dat ook de brink­dorpen en de steden van het knooppunten­systeem gingen profiteren. Dit was een duidelijke wens van ondernemers en organisaties in de provincie. Door de update van het systeem komen fietsers nu ook dwars door de dorpen en steden. Het biedt fietsers de gelegenheid pauze te houden, een terrasje te pakken en winkels of musea te bezoeken. Tegelijker­tijd stimuleert het de lokale ondernemers die in deze periode zeker een impuls kunnen gebruiken. Een win-win situatie dus.”

Over de grens

Het fietsknooppuntennetwerk is een landelijk systeem en zit eenvoudig in elkaar. Dijkstra: “De naam zegt het al. Het is een netwerk van veel knooppunten die je zelf met elkaar kunt verbinden. Een soort navigatiesysteem. Simpel, eenvoudig en iedereen begrijpt het. Je hebt het als fietser zelf voor het zeggen en je kunt zelf de route bepalen. Er zijn diverse websites waarop je een online planner kunt vinden. Meer informatie daarover staat op www.drenthe.nl. Liever op een kaart? Dat kan ook. Knooppuntkaartjes zijn verkrijgbaar bij de Tourist Info Punten.” 

Het fietsroutenetwerk is voorzien van herkenbare groen/witte bordjes met het nummer van het knooppunt. Het systeem loopt niet alleen in Nederland, maar is zelfs landsgrens overstijgend. Er is een samenwerking met Emsland, Duitsland, die exact hetzelfde systeem gebruikt. Fiets je in de buurt van de grens bij Emmen of Coevorden, dan fiets je zo Duitsland in. 

Ontdek je eigen omgeving

Naast toeristen stappen ook inwoners van Drenthe steeds vaker van hun vaste route af door de knooppunten te volgen. Dijkstra: “Wat we terugkrijgen van inwoners is dat het heel verrassend is om op deze manier je eigen provincie te ontdekken. Je bent natuurlijk bekend in je eigen omgeving, maar met het knooppuntensysteem kom je op plekken waar je eigenlijk nog nooit geweest bent, terwijl ze vaak vlak in de buurt liggen”. 

Voor ondernemers 

Niet alleen voor de recreatieve fietsers, maar ook voor de Drentse ondernemers zijn de fietsknooppunten Drenthe van groot belang. Dijkstra: “We zien dat de knooppunten als basis dienen voor de routes die ondernemers aan hun gasten bieden. Zo laten ondernemers bijvoorbeeld een deel van het knooppuntennetwerk terug komen, bijvoorbeeld op een placemat of een folder. De gasten zien die routes en kunnen er gelijk gebruik van maken. 

Dat is direct het idee achter het knooppuntensysteem: de data is vrij beschikbaar en iedereen kan ervan profiteren”. Voor de ondernemers is het ook mogelijk een gepersonaliseerd paneel te bestellen, in dezelfde look en feel als alle knooppuntpanelen. Zo hebben de gasten van een restaurant of overnachtings­locatie het gevoel dat ze direct starten bij een knooppunt. 

App: Drenthe Routes

Voor fietsliefhebbers is er een app beschikbaar genaamd Drenthe Routes. De app bevat de mooiste routes die Drenthe te bieden heeft. Naast de routes van het Recreatieschap Drenthe kunnen ook andere Drentse aanbieders hun toeristische aantrekkelijke routes in deze app kwijt. Momenteel wordt er hard gewerkt om de fietsknooppunten ook in deze app te verwerken. Binnenkort heb je als recreatieve fietser in Drenthe 1700 kilometer aan fietspad in je broekzak! 

Het fietsknooppuntennetwerk Drenthe is mogelijk gemaakt door: provincie Drenthe, de Drentse gemeenten en Recreatieschap Drenthe.


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?