Gieten en omgeving: een Walhalla voor Mountainbikers

Uitdagende singletracks, brede zandpaden en korte, pittige beklimmingen. Het bosrijke gebied rondom Gieten is perfect voor mountainbikers. Verschillende uitdagende routes zijn met verbindingsroutes aan elkaar gekoppeld. Je kunt zo ver fietsen als je wilt. De duidelijke bewegwijzering en het onderhoud van de routes maken de beleving compleet. Geniet van de natuur, de omgeving en gas erop!

De routes rondom Gieten lopen over de bekende Drentse Hondsrug. De Hondsrug is benoemd tot UNESCO Wereld­erfgoed, en is een oude natuurlijke verhoging, ontstaan rond de IJstijd. Van oorsprong is het gebied een heide­gebied, maar tegenwoordig bestaat het voornamelijk uit bosgebied.

Gieten-Gasselte

Eén van de bekendste routes in de om­geving van Gieten is de route Gieten-Gasselte. Regelmatig staat deze route in de top 10 van de landelijke website www.mtbroutes.nl. Ben je een liefhebber? Dan moet je deze route eens gereden hebben. De route bedraagt zo’n 30 kilometer en loopt grotendeels dwars door de bossen van Staatsbosbeheer. Daarnaast zijn er verbindingsroutes naar andere mountainbikeroutes in de omliggende dorpen zoals Anloo, Zuidlaren, Grolloo en Rolde. 

Drents Talent 

Mountainbike-talent Tim Smeenge (25), geboren en getogen in Zeegse, ontwikkelde zijn talent in Drenthe en heeft inmiddels al vele prijzen op zijn naam staan. In 2019 behaalde hij de eerste plaats in de Drenthe200 en begin dit jaar werd hij tweede op de Veluwe Marathon in Apeldoorn. Hij rijdt niet alleen wedstrijden in Nederland, ook ver daarbuiten. Voor marathons reist hij heel Europa door, maar de route in Gieten blijft voor hem een favoriet. Tim: “Als je deze route fietst heb je niet het gevoel dat het een aangelegde route is. Dat is echt een pluspunt. Doordat de route door de bossen loopt, heb je echt het idee dat je dwars door de natuur crost. Daarbij is de route altijd op en top onderhouden.”

Onderhoud door vrijwilligers

Het onderhoud van de route in Gieten is in handen van Toer Fiets Club (TFC) Gieten. Een actieve afdeling van deze vereniging richt zich op de aanleg en het onderhoud van de mountainbike-route. Dit werk wordt verricht door vrijwilligers. Zij verzorgen het reguliere onderhoud, zoals het weghalen van overtollig blad en het schoonhouden van de routes. Daarnaast vernieuwen ze de routes regelmatig met bijvoorbeeld nieuwe heuvels of een uitbreiding van een deel van de route. Zo houden ze het fris en vernieuwend. 

Samenwerking Staatsbosbeheer 

Alle werkzaamheden gaan in goed overleg met de lokale boswachter van Staatsbosbeheer. André Hardenbol, voorzitter van TFC Gieten vertelt: “Omdat we in samenwerking met Staatsbosbeheer een zeer uitdagende mountainbikeroute mogen maken, blijft de rest van de natuur in tact. De kwaliteit van de route maakt dat het voor mountainbikers simpelweg niet nodig is om van de route af te wijken. Wij zijn blij met de samenwerking die we hebben met de boswachter. We begrijpen elkaar, we helpen elkaar en in goed overleg is bijna alles mogelijk.” 

Strava challenge

Op Strava, een platform waar sporters hun sportprestaties kunnen bijhouden, is een onofficiële, maar zeer fanatieke strijd om de snelste tijd op de route van Gieten-Gasselte ontstaan. Tim: “Een paar weken terug deed ik een poging om het record te verbreken en dat is gelukt! Tot op heden sta ik nog steeds bovenaan, dus kom maar op, haha!”


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?