Landal Orveltermarke: een Hart voor de fiets

Landal Orveltermarke ligt op een perfecte plek: midden in de natuur, tussen vijf boswachterijen in. En als je een beetje van fietsen houdt, heb je drie Nationale Parken binnen bereik. Het park heeft een sterke focus op fietsen. Met een grote rol in een aantal lokale fietsactiviteiten, waaronder ook het NK wielrennen, dragen ze bij aan Drenthe als dé fietsprovincie.

Folker Frommeyer, manager van Landal Orvelter­marke vertelt: “Ons park bestaat inmiddels 10 jaar en we merken dat we steeds meer fietsers verwelkomen. Dit geldt voor recreatie fietsers, maar ook voor sportieve fietsers. Onlangs hebben we een nieuwe mountainbike route geopend, direct vanaf het park naar de Col du Vam. Je kunt nu dus vanuit je bungalow in één ruk de VAM-berg op knallen.”

Voorbereidingen NK Wielrennen

“Afgelopen jaar zijn we natuurlijk druk bezig geweest met het grote evenement rondom het NK wielrennen dat verplaatst is naar 2021. De startplaats was in Westerbork. Qua locatie perfect voor ons park. Ook hebben we het voordeel dat wij bungalows beschikbaar hebben voor 24 personen, met 12 bad- en slaap­kamers. Ideaal voor teams die mee zouden doen.” 

“We hadden allerlei arrangementen gemaakt, maar die bewaren we gewoon voor volgend jaar. Ook met de Vereniging Toeristisch Recreatief Belang (VTRB) hebben we ons ingezet om iets aan te bieden aan bezoekers en inwoners. De inwoners verdienen namelijk ook een bedankje, want zonder hun mede­werking wordt zo’n groot evenement lastig. We hebben elkaar nodig. Ook dat schuiven we door naar volgend jaar. De plannen liggen klaar. In 2021 nieuwe ronde, nieuwe kansen!”

Jonge veldrijders 

“Niet alleen volwassenen, maar ook sportieve kids weten ons park te vinden. Ieder jaar verzamelt een grote groep jonge veldrijders uit het hele land zich op ons park voor de Sint Maartenscross, een jeugdwedstrijd. De start en finish liggen op ons terrein. We hebben een avonturen eiland en een natuurpad waarvan we de natuur expres laten verwilderen. Hier maken we vervolgens het parcours doorheen, ieder jaar net een beetje anders. Zo houden we het fris. Een voordeel van deze start- en finishlocatie is dat gezinnen op ons park kunnen blijven slapen. Geen gedoe in alle vroegte, gewoon op een schappelijke tijd uit bed én als een van de eersten op het parcours verschijnen. Handig toch? Daarbij is het ook supergezellig natuurlijk”. 

Veilig en rustig fietsen

“Ook voor recreatieve fietsers hebben we veel te bieden. Gasten kunnen bijvoorbeeld op ons park allerlei fietsen huren. Van tandems tot steps voor jong en oud en van e-bikes tot mountainbikes. We hebben bewust voor een breed aanbod gekozen, zodat we fietsen in Drenthe nog meer kunnen promoten, zowel onder de Nederlandse als onder de buitenlandse toeristen. We horen vaak dat Duitse toeristen het hier zo veilig vinden. Ze beschermen zichzelf van top tot teen en gaan op pad. Als ze terugkomen, zijn ze verbaasd over hoe weinig auto’s ze tegenkwamen en het kleine aantal oversteekplaatsen. Daar zijn wij als Nederlanders natuurlijk helemaal aan gewend, maar voor onze oosterburen is dit echt een waardevolle toevoeging.

De nieuwe route waar ik eerder over vertelde, is een van de eerste verbindings­routes. Hier hebben veel partijen aan bijgedragen en het zou mooi zijn als we dit verder kunnen ontwikkelen. Als we meer mooie singletracks ontwikkelen, dan kan je gewoon met een aantal mensen op pad, ook op afstand van elkaar. Zo kunnen gasten en inwoners altijd veilig en sportief de natuur in.”


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?