Selecteer een pagina

Drenthe 200: ongerepte Drentse natuur ideaal voor uitdagend parcours

Een extreme wedstrijd van tweehonderd kilometer door de mooiste Drentse bossen, heidevelden en beekdalen. Dat is in een notendop het verhaal van de Drenthe 200, een ultramarathon voor mountainbikers, fatbikers of cyclocrossers. De loodzware wedstrijd zag in 2015 het levens-licht en prijkt ook dit jaar op 28 december weer op de kalender. Na de start om zes uur ‘s ochtends hebben de deelnemers tot middernacht de tijd om de finish te bereiken.

Drenthe 200: ongerepte Drentse natuur ideaal voor uitdagend parcours

De Drenthe 200 is een idee van Johan Wekema. De Peizenaar bestierde tientallen jaren een wielerspeciaalzaak in Roden en is ook medeverantwoordelijk voor de Slag om Norg die in augustus wordt verreden. Wekema kreeg het idee voor de Drenthe 200 nadat hij in Finland aan een vergelijkbare wedstrijd had meegedaan. “Drenthe is bij uitstek de provincie om dit te organiseren. Het is ideaal om in deze ongerepte regio een parcours uit te zetten. De deelnemers doen vrijwel geen bewoond gebied aan. Vooral mensen uit het westen van het land kijken hun ogen uit. Ze zien urenlang eigenlijk alleen maar natuurgebieden en andere renners.”

Het parcours strekt zich uit van Roden tot het Dwingelderveld. Ruim tachtig procent van de route is onverhard. De ultramarathon is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen vijf verschillende Drentse fietsverenigingen: WTC Roden, NOAD, Kamrad Assen, TFC Gieten en ATB Beilen. “Deze verenigingen zijn heel belangrijk”, benadrukt Wekema. “Ze verzorgen allemaal een deel van de route en bemannen onderweg de verzorgingsposten.”

De Drenthe 200 heeft razendsnel een grote populariteit verworven. Deelnemers komen uit binnen- en buitenland en ook profrenners als Berden de Vries, Marc de Maar, Pieter Weening en Martijn Keizer hebben meegedaan. “De animo is overweldigend. Veel mensen willen na de kerstdagen iets actiefs ondernemen”, weet Wekema. “De Drenthe 200 is een perfecte uitdaging. Het is een behoorlijke afstand, maar toch goed te doen.”

Bartje 200

Op 17 juni van dit jaar start de eerste editie van de Bartje 200, de zomerse tegenhanger van de Drenthe 200. “Dat parcours gaat grotendeels over de Hondsrug. We hebben voor deze wedstrijd een zestal mountainbikeroutes aan elkaar geknoopt”, zegt Wekema. “Ook de inschrijving voor de Bartje 200 verloopt heel goed. We gaan het maximale aantal deelnemers van 1.500 zeker halen.”

Sportievelingen die zowel de Bartje 200 als de Drenthe 200 rijden, doen mee voor het Brute Bikers Klassement. “We tellen de nettotijden bij elkaar op en dat is je eindtijd”, legt Wekema uit. “Met dit klassement gaan we zeker iets speciaals doen. We hangen er een paar mooie prijzen aan.”

Pin It on Pinterest

Share This
X