Selecteer een pagina

‘Drenthe wordt in het buitenland aangehaald als lichtend voorbeeld’

‘De provincie is een voorloper in de fietswereld en op die status mogen we best trots zijn.

‘Drenthe wordt in het buitenland aangehaald als lichtend voorbeeld’

De provincies Drenthe en Groningen zetten gezamenlijk in op de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in 2023. Het doel is om met het binnenhalen van het UCI Road World Championship een wereldwijd podium te geven aan Noord-Nederland.

De Stichting Cycling Championships Northern Netherlands werkt achter de schermen hard aan een rapport over de financiële haalbaarheid van dit aansprekende evenement in beide provincies. “Dit voorjaar willen we duidelijkheid hebben over het indienen van een bid. Als we er met Noord-Nederland vol voor gaan, hebben we een grote kans. Daar ben ik van overtuigd”, zegt Renate Groenewold namens de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands.

De oud-wereldkampioene schaatsen kan met de stichting rekenen op de steun van de gemeenten Assen, Emmen en Groningen. “We zijn druk bezig geweest om draagvlak te creëren bij de politiek, het bedrijfsleven en de bevolking”, aldus Groenewold. “Het zou fantastisch zijn om de wereld te laten zien waartoe Noord-Nederland in staat is. Een WK organiseren is een prachtige uitdaging. Een prestigieuzer evenement binnen het wielrennen bestaat er vrijwel niet.”

Volgens Groenewold is Drenthe een ideale WK-gastheer. “De provincie is een voorloper in de fietswereld en op die status mogen we best trots zijn. In Drenthe dragen we het fietsen op een breed vlak uit. De uit afval opgebouwde VAM-berg in Wijster en het biologische fietspad bij Klazienaveen zijn uniek. In Drenthe vinden we het misschien normaal, maar bij de internationale wielerunie UCI valt de mond open van verbazing. Ze halen ons in het buitenland aan als lichtend voorbeeld.”

De organisatie van de wereldkampioenschappen moet bestaande doelen en programma’s met betrekking tot de thema’s duurzaamheid, economie/toerisme, leefbaarheid, mobiliteit en healthy ageing versterken. Op deze manier zal het evenement bijdragen aan de profilering en ontwikkeling van Drenthe en Groningen. “Een WK gaat onze regio een boost geven, daar geloof ik sterk in”, aldus Groenewold. “We gaan met z’n allen het noorden op de kaart zetten.”

Pin It on Pinterest

Share This
X