Selecteer een pagina

Maak het mee in Emmen: Para-Cycling World Cup

Afgelopen zomer werd er in Emmen voor het eerst de wereldbeker wielrennen voor atleten met een handicap, ook wel para-cycling genoemd, georganiseerd. Deze wereldbeker was het eerste deel van de Para-Cycling trilogie, want ook van vrijdag 6 t/m zondag 8 juli 2018 wordt de UCI Para-Cycling Road World Cup verreden in Emmen. In 2019 vindt het hoogtepunt plaats, want dan is Emmen de trotse gastheer van de para-cycling wereldkampioenschappen. Deze wereldkampioenschappen vinden plaats in een pre-paralympisch jaar waarbij het evenement geldt als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.

Maak het mee in Emmen: Para-Cycling World Cup

Afgelopen jaar waren de Nederlanders Daniel Gebru, Tim de Vries, Jetze Plat en Laura de Vaan de grote winnaars en ook voor de komende twee jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. In Emmen verschijnt de mondiale para-cycling top aan de start en de concurrentie is met maar liefst 300 wielrenners uit meer dan 30 landen groot te noemen. Naast de wielerwedstrijden worden er diverse sport-en spelactiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis.

‘Met de UCI Para-Cycling Road World Cups en de wereldkampioenschapen hebben de provincie Drenthe en de gemeente Emmen drie grote topsport-evenementen binnengehaald.

Wat is Para-Cycling precies?
Para-Cycling omvat alle wielerdisciplines voor renners met een handicap. Omdat niet elke handicap gelijk is, zijn er in het Para-Cycling vier disciplines onderverdeeld in verschillende klassen (cycling, handbiken,tandem en tri-cycling). De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie.

Cycling
Bij cycling fietsen de wielrenners op een standaard racefiets (met eventuele aanpassingen). Cycling is verdeeld in vijf klassen, in elke klasse zijn wielrenners te vinden met een amputatie of hersenverlamming. Cycling is verdeeld in vijf klassen, de renners worden geclassificeerd en ingedeeld in een passende klasse.

Handbike
Een handbiker rijdt op een driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van de beperking. De handicap van de wielrenner bepaalt de klasse waarin zij uitkomen.

Tandem
Wielrenners met een visuele beperking rijden met een piloot op een tandem. De voorste renner is de piloot en bestuurt het voorwiel. De achterste renner heeft een visuele beperking.

Tri-Cycling
Een tri-cycle is een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Er bestaan twee klassen: de T1 en T2.

‘De betrokkenheid in Drenthe is echt fantastisch om mee te maken’

Emmen heeft een prominente plek op de wedstrijdkalender van het para-cycling, de verzamelnaam van wielerdisciplines voor renners met een lichamelijke handicap. De gemeente was in 2017 het decor van de UCI Para-Cycling Road World Cup, een wereldbekerwedstrijd waaraan ruim 300 wielrenners uit 31 landen deelnamen. Dit jaar volgt van 6 tot en met 8 juli een tweede editie op Drentse bodem en als klap op de vuurpijl vinden de wereldkampioenschappen in 2019 eveneens in Emmen plaats.

De mondiale wedstrijden worden opgezet door sportevenementenbureau The Organizing Connection, dat internationale sportevenementen door heel Europa organiseert. “Met de UCI Para-Cycling Road World Cups en de wereldkampioenschappen hebben de provincie Drenthe en de gemeente Emmen drie grote topsportevenementen binnengehaald”, zegt Eric Kersten, directeur van The Organizing Connection. “De organisatie van deze evenementen vormt een uitgelezen kans om de projecten rondom het vergroten van de fietsparticipatie in Drenthe uit te breiden en te perfectioneren.”

Volgens Kersten is de actieve houding van lokale sportverenigingen een groot voordeel om evenementen in deze regio te houden. “De betrokkenheid van de sportverenigingen en vrijwilligers in de provincie Drenthe is echt fantastisch om mee te maken. Afgelopen jaar hebben wielervereniging WSV Emmen, atletiekvereniging EAC De Sperwers en Gehandicapten Sportclub Emmen al bergen werk met ons verzet en waren er dankzij deze verenigingen veel enthousiaste vrijwilligers actief. Ook dit jaar zijn er al veel aanmeldingen en staan deze verenigingen weer voor ons klaar.”

“Wij hopen met de organisatie van de para-cycling evenementen een bijdrage te kunnen leveren aan de doelen van de gemeente en de provincie en het verder professionaliseren van de gehandicaptensport”, aldus Kersten. “Het gaat in het weekend van 7 en 8 juli een prachtig wielerfeest worden, waar we dit jaar met de samenwerkende partners ook een aantrekkelijk side-events programma neerzetten. Er kan dus niet alleen genoten worden van een spectaculaire strijd op het hoogste niveau, maar je kunt ook zelf actief deelnemen of genieten van alle georganiseerde activiteiten.”

Van de eerste editie van de World Cup in Emmen heeft The Organizing Connection in samenwerking met de provincie een uitgebreide samenvatting laten produceren. Deze documentaire is uitgezonden door Ziggo Sport. “Zo konden we aan alle sportliefhebbers in Nederland laten zien dat para-cycling een sport is met veel actie, snelheid en strijd”, stelt Luc Herberichs, projectmanager van The Organizing Connection. “De World Cup in Emmen was voor ons en het Nederlandse team ontzettend succesvol, met Jetze Plat, Tim de Vries, Daniel Gebru en Laura de Vaan als grote winnaars. Hopelijk hebben de sport en onze Oranje-helden hierdoor meer bekendheid gegenereerd, zodat er in 2018 en 2019 veel fans langs het parcours in Emmen staan om de Nederlandse wielrenners richting de Paralympische Spelen in Tokio te schreeuwen.”

Pin It on Pinterest

Share This
X