Racefietsen en Gravelriding in Noordenveld

Sportieve fietser? Dan is de racefiets, mountainbike of gravelbike ideaal om de omgeving van de gemeente Noordenveld, in de Kop van Drenthe, te verkennen. Het decor is perfect. Je vindt er bos, heide en het prachtige natuurgebied de Onlanden. Johan Wekema, fietsambassadeur van deze gemeente, zet racefietsroutes en gravelbike routes in de regio op de kaart.

Fietsambassadeur 

Als iemand een passie voor fietsen heeft, dan is het Johan Wekema. Dit is één van de redenen waarom Johan fietsambassadeur is van de gemeente Noordenveld. 23 jaar lang runde hij een fietsenzaak en daarnaast is hij organisator van grote fietsevenementen zoals Slag om Norg, Veldslag om Norg en de extreme marathon Drenthe200. Inmiddels trekken deze fietsevenementen deelnemers en bezoekers uit het hele land. Ook zet hij gravelbikeroutes uit. Een relatief nieuwe vorm van fietsen in Noord Nederland. 

Gravelriding

Een gravelbike is een combinatie van een racefiets en een mountainbike. De sport komt uit Amerika. Daar vind je veel kilometers aan uitgestorven paden die bijvoorbeeld gebruikt worden om afgelegen bosgebieden te bereiken. Dit zijn paden die eigenlijk te technisch zijn voor een racefiets en tegelijkertijd te snel voor een mountainbike. Wekema: “Deze vorm van fietsen bestaat in de VS al jaren, maar in het noorden van Nederland is het vrij nieuw en helemaal ‘in’. Gravelriding, gravelracing of simpel weg gravelen, noemen wij het ook wel. Het gaat om het plezier van fietsen in de natuur. Niet om snelheid. Je zoekt de paden op die je normaal met de racefiets vermijdt en met de mountainbike te saai vindt. Vaak zoek ik nieuwe routes, zowel voor de racefiets als voor gravelbikes, en ik vind tot mijn verbazing steeds weer mooie gravel, grind, gras en gruis­paden.” 

Inmiddels heeft Johan de eerste Gravelroute gemaakt. Johan: “Het is een route die ik zelf graag fiets. De route is 75 kilometer lang, start en eindigt bij Velodroom in Roden. Eén van de mooiste fietswinkels van Noord Nederland als je het mij vraagt. Inmiddels ben ik met de gemeente in overleg om een vaste route met pijlen uit te zetten. Dit is nog onder constructie.”

Slag & Veldslag om Norg 

Naast het ontwikkelen van de fietsroutes houdt Johan zich bezig met het mede-organiseren van grote fietsevenementen, zoals de Slag om Norg en de Veldslag om Norg. Johan: “Op 1 augustus stond de Slag om Norg gepland, maar daar staat voorlopig helaas een streep doorheen. Wel houden we de ontwikkelingen in de gaten, want je weet maar nooit. Dat hebben we wel geleerd dit jaar”. 

De Veldslag om Norg, de MTB versie van Slag om Norg, gaat vooralsnog wel door op 5 september 2020. Johan Wekema: “Ooit begon dit evenement als een ‘side-event’, maar inmiddels doen er 1850 fietsers aan mee. We verwachten dat de Veldslag om Norg gewoon door kan gaan. We hebben in ieder geval hard gewerkt aan een Corona-plan. Voorheen startten we in groepen van 400 mensen, nu starten we in dezelfde startvakken met maar 150 personen. Iedereen kan dus genoeg afstand houden. Daarnaast staan we zo min mogelijk publiek toe bij de start en langs de route. Stewards zijn aanwezig om eventueel publiek te wijzen op de richtlijnen. We hopen op een mooie editie”.

Fietsroutes

Een aantal wielerroutes in de omgeving van Noordenveld, aanbevolen door Johan Wekema. 

•          100 km+ Noordenveld (107 km)

Ruim 100 kilometer, geheel binnen de grenzen van Noordenveld. De start en de finish vind je bij Velodroom Roden. Fiets heerlijk door de natuur. Onderweg heb je vaak genoeg de mogelijkheid om een terrasje te pakken.

•          Heide en bos (101 km)

Dit is een route voor de temporijders. De route brengt je door Noordenveld en door een aantal buurgemeenten. Ook het prachtige Fochteloërveen wordt doorkruist. Er zijn genoeg wegen om even goed door te trekken en plat op het stuur te hangen.

•          De Onlanden (67 km)

Het hoeft niet altijd snel te gaan. Om je heen kijken in de natuur kan ook erg mooi zijn. Geniet van deze route langs het Leekstermeer, door de Onlanden en weide­landschappen. Met deze route rijd je een rustige rit en geniet je van de omgeving. Je komt genoeg terrasjes tegen onderweg. 

•          Over klinkers (47 km)

Niet alle wegen bestaan uit glad asfalt, dat bewijst deze route. Je komt een paar stevige klinkerstroken tegen. Een tip: check van te voren of alle boutjes en schroefjes goed vast zitten, want die krijgen het te verduren. 

Ga naar www.drenthe.nl voor de GPX routes.


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?