Rijke Geschiedenis en een Fietstransferium: Verken de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid: zonder twijfel een gebied met een bijzondere en rijke geschiedenis. Dit gebied werd ooit gebruikt werd als experiment om armoede uit te roeien. Nu is het genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Eromheen liggen drie Nationale Parken. Dit maakt het een ideale omgeving voor natuur- en cultuurliefhebbers. Daarbij is hier sinds kort het eerste Drentse Fietstransferium gevestigd. Reden genoeg om op de fiets te stappen!

Terug in de tijd

In het begin van de 19e eeuw vond een groot experiment plaats in Neder­land. Het doel: een einde maken aan armoede. De Maatschappij van Weldadig­heid kocht grote stukken land op, hier werden zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht, waarvan vijf in Noord Nederland (Drenthe, Friesland en Overijssel) en twee in het zuiden. Uit het hele land werden hier families naartoe gestuurd om in de landbouw te werken, naar school te gaan en discipline te kweken. Ook zwervers, bedelaars en weeskinderen werden hier verplicht naartoe gestuurd. Uiteindelijk kregen de Koloniën veel belangstelling van over de hele wereld en dit jaar is het gebied genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Gratis fietsroutes 

De geschiedenis die zich hier 200 jaar geleden afspeelde zie je nog goed terug in het landschap. Er zijn veel monumenten, zoals koloniehuisjes, het koloniekerkje en de tuin- en bosbouwschool. De Koloniën van Weldadigheid worden omsloten door drie Nationale Parken: van het Dwingelderveld en Drents-Friese Wold tot de Weerribben-Wieden. 

Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar in deze regio. Onderstaande routes en meer vind je op www.fietstransferium.nl of haal de gratis fietskaarten bij het Fietstransferium in Frederiksoord.

•          Pad van de Paupers (49 km)

De route brengt je naar Willemsoord (Kolonie III), de Weerribben en Blokzijl. Eigenlijk volg je het pad dat de paupers 200 jaar geleden hebben afgelegd. Vanuit het westen kwamen zij aan in Blokzijl, om daarna met de trekschuit verder te gaan naar Steenwijk. Vervolgens liepen ze verder naar Willemsoord, Wilhelminaoord en Frederiksoord, vaak zonder iets op zak. Onderweg vind je diverse rustpunten. 

•          Weldadig Rondje (36 km)

De meest populaire fietstocht, ‘Het Weldadig Rondje’, brengt je langs de highlights en meest bijzondere monumenten in de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Je fietst naar o.a. Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Ook kom je onderweg in verschillende Desperado Koloniën terecht. 

•          Van Bajes tot Bajes (66 km)

De fietsroute Van Bajes tot Bajes leidt je van Hoeve Boschoord naar Veenhuizen. Je beleeft het unieke verhaal van Generaal Johannes van den Bosch en ‘zijn’ Maatschappij van Weldadigheid. Daarnaast fiets je door het prachtige, indrukwekkende natuurgebied van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Fochtelöerveen. 

•          Museumroute (31 km)

Op de museumroute bevinden zich ‘De schatkamers van Westerveld’. Cultuur en natuur komen samen tijdens deze fietstocht. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Zeemuseum Miramar en Museum Valse Kunst in Vledder, het OERmuseum in Diever en Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Het eerste Fietstransferium 

Dit Fietstransferium is ontstaan om het fietsliefhebbers gemakkelijker te maken. Ga je een dag fietsen door Drenthe, dan biedt het Transferium allerlei extra’s. Je kunt hier onder andere fietsen huren. Niet alleen gewone fietsen, ook e-bikes, tandems, ATB’s, een e-step of e-chopper en elektrische bakfietsen. Daarnaast kan je hier gratis je auto parkeren, je eigen e-bike opladen, gratis fietsroutes ophalen, je fles water vullen bij een watertappunt en er is een grandcafé. En ook uniek: het Trans­ferium biedt pechhulp voor de regio. Naast de locatie in Frederiksoord heeft het Fietstransferium nog twee dependances 

in Doldersum en Willemsoord. Ook hier kan je een fiets huren, is horeca en sanitair aanwezig. Het Fietstransferium is de eerste in Drenthe. De bedoeling is om het concept door de gehele provincie uit te rollen.

Museum De Proefkolonie

Voordat je op de fiets stapt en de Koloniën van Weldadigheid gaat verkennen, is het een aanrader om het nieuwe museum De Proefkolonie in Frederiksoord te bezoeken. In het museum vind je ook een Tourist Info Punt. Dit museum geeft alle informatie over de regio. Je leert over de verhalen en de geschiedenis, waardoor je de omgeving beter kunt lezen. Het geeft een extra dimensie aan je fietstocht.


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?