De reguliere fietskalender

Naast sportieve evenementen kennen we ook de Drentse fietsvierdaagse en is de kalender sinds een aantal jaren uitgebreid met een aantal unieke toertochten voor mountainbikers. Bekende evenementen zijn bijvoorbeeld de Bartje 200, de veldslag om Norg en de Drenthe 200 aan het eind van het jaar.

Kortom, zowel sportief als recreatief is er van alles te doen in Drenthe. Dankzij de inzet van veel organisaties, verenigingen, vrijwilligers en andere betrokkenen worden deze evenementen mogelijk gemaakt. Dit heeft er mede aan bijgedragen dat Drenthe als regio het UCI Bike Region Label heeft mogen ontvangen en dat deze voor een nieuwe periode verlengd is voor 2022 – 2025.

Read more

Een beeldbepalend evenement

Drenthe heeft de ambitie om ook in de komende vier jaar een groot wielerevenement te organiseren waarmee de provincie en hopelijk heel Nederland internationaal in beeld komen.

Provincie van kampioenschappen

De Para-cycling Road World Cups in 2017 en 2018 en het WK Para-cycling in 2019 waren beeldbepalende evenementen voor Drenthe in de periode na de ontvangst van het UCI Bike Region Label. Met de opening van de VAM-berg in Wijster in oktober 2018, werd er gezocht naar een evenement dat daar georganiseerd kon worden.

Drie keer scheepsrecht

Het was de bedoeling om 1 keer het NK Wielrennen te organiseren in 2020. De wedstrijden werden verreden, maar helaas tijdens een groots publieksevenement vanwege de coronapandemie. In 2021 werd een nieuwe poging gedaan en ook toen waren er helaas nog beperkingen, net als bij het EK Veldrijden in 2021. Al kon er toen wel beperkt publiek aanwezig zijn.

Voor 2022 is het opnieuw de bedoeling dat het NK Wielrennen wederom in Drenthe gehouden wordt. Deze keer hopelijk zonder maatregelen en met de kenmerkende VAM-berg als middelpunt.

Een blik vooruit

Naast de grote wielerevenementen die incidenteel worden gehouden, is er ook een reguliere kalender met jaarlijks terugkerende wedstrijden. Evenementen zoals de Bartje 200, de slag om Norg, Ronde van Drenthe, Gouden Pijl, Drenthe’s Mooiste, Hondsrug Classis, Super Prestige en de Drenthe 200 worden jaarlijks dankzij vele vrijwilligers georganiseerd.

Drenthe heeft daarnaast als provincie de ambitie om het grootste wielerevenement dat ooit in de provincie heeft plaatsgevonden te organiseren. Daarom doet Drenthe een gooi naar de organisatie van het Europees Kampioenschap Wegwielrennen in 2023.

Read more

Fietsen naar grote hoogte

Iedereen die dat wil, kan fietsen

Iedereen kan fietsen, dat is het doel van ‘Fietsen naar grote hoogte’. Het maakt niet uit of je evenwichtsproblemen hebt, een verstandelijke beperking, een visuele beperking of geen ledematen. Voor elke fietser is er wel een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een ligfiets, tandem, duofiets of handbike.

Boven op de berg

Tijdens het evenement rijden deelnemers met of zonder begeleiding een route op en rond de Drentse Col du VAM. Bij de vorige edities ging de route de berg op en konden deelnemers op de weg naar beneden rode ‘bolletjes’ verzamelen. Deze bolletjes konden ze op het witte shirt plakken die ze hadden gekregen, als verwijzing naar de bolletjestrui voor de beste renner in het bergklassement. Mensen die dachten dat ze nooit (meer) op een fiets konden zitten, kwamen met het grootste plezier over de finish.

Het evenement

De aankomende editie wordt op 22 juni 2022 gehouden, vlak voor het weekend waarin het NK Wielrennen wordt verreden in Drenthe op 24, 25 en 26 juni. Bij de voorgaande editie waren er 114 deelnemers die een mooie dag op de fiets hebben gehad. De hoop is dat er dit jaar minstens evenveel mensen deelnemen.

Voor de organisatie van ‘Fietsen naar grote hoogte’ wordt er samengewerkt met verschillende partijen. Via zorginstellingen, gehandicaptensportverenigingen, speciaal onderwijsinstellingen en een breed netwerk van andere partijen worden geïnteresseerden op de hoogte gebracht.

Voor iedereen een fiets

Voor de mensen die niet over een eigen fiets beschikken, worden er fietsen geregeld. In samenwerking met leveranciers, fietsenmakers en instellingen worden de nodige fietsen aangeboden. Daardoor kan echt iedereen meefietsen naar de top van de VAM-berg.

Zodra er meer bekend is over ‘Fietsen naar grote hoogte’ en er ingeschreven kan worden, zal dat op deze website en sociale media bekend worden gemaakt. Voor de deelnemers is er dan genoeg te zien en te beleven!

Read more

Dikke Banden Races

Met plezier op de loopfiets of schoolfiets richting de finish, dat is de belangrijkste gedachte achter de Dikke Banden Races. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor beginnende fietsertjes die op hun eigen fiets aan de start mogen verschijnen.

In de afgelopen jaren zijn er meerdere edities van de Dikke Banden Races geweest in onder andere Assen, Hoogeveen, Westerbork, Beilen en Zuidlaren. Succesvol waren de races zeker, gezien het grote aantal deelnemers en het feit dat iedereen een winnaar is.

Voor wie zijn de races?

De kleinste renners, tot en met 4 jaar oud, kunnen van start gaan met een loopfiets. Als ze die zelf niet hebben, dan stelt de organisatie deze beschikbaar. Vanaf 5 jaar mag de eigen fiets gebruikt worden. Per wedstrijd zijn er 10 tot 20 renners die worden ingedeeld op leeftijd, zo kan iedereen meekomen op zijn eigen niveau. Ouders ernaast voor de kinderen op de loopfiets en na 10 minuten is iedereen bekaf.

Hoe kunnen kinderen zich aanmelden?

Voor de aanmeldingen van deelnemers spelen sportcoaches een belangrijke rol. In sommige gevallen gaat het om vakleerkrachten die de Dikke Banden Races met flyers onder de aandacht brengen bij kinderen. De kracht hiervan is dat de kinderen zelf enthousiast worden door de flyers die ze krijgen, in plaats van indirect via ouders. Dat werkt uitstekend, want vorig jaar stond er ook een leuke kleurplaat op de flyer!

Wielerlicentie nodig?

Nee, de kinderen hebben geen licentie nodig en mogen zo deelnemen. De organisatie stelt loopfietsen beschikbaar en voor iedereen (die dat zelf niet heeft) is er een fietshelm geregeld. Veiligheid staat uiteraard voorop bij deze belangrijke wedstrijden.

De veiligheid is in meerdere opzichten goed geregeld. Zo is er een officiële jury, staan er dranghekken rond het parcours en wordt er verslag gedaan van de koers door een speaker. Uiteraard is er ook een EHBO-post aanwezig en moet de organisatie in het bezit zijn van een evenementenvergunning. Wat dat betreft kunnen we echt spreken van een wielerwedstrijd op klein formaat.

Iedereen is een winnaar

Het leukste aan de Dikke Banden Races? Er zijn geen verliezers. De renner die als 10e over de finish komt krijgt net zoveel aandacht op het podium als de nummer 1. Daar komt bij dat ze allemaal evenveel lol beleven. Iedereen krijgt dan ook een medaille en een goodiebag vol met allemaal leuke dingen. Voor dit jaar staan er nog geen Dikke Banden Races op de planning. Zodra dat het geval is, wordt dat hier bekendgemaakt.

Read more

Het Dak van Drenthe

Door verschillende grote fietsevenementen, is de 48 meter hoge Col du VAM in de afgelopen jaren tot een begrip in wielerland. Met het nieuwste deel zal het hoogste punt 63 meter boven NAP komen. Er kan dan met recht gesproken worden van ‘het Dak van Drenthe’.

De VAM-berg in vogelvlucht

In het Drentse landschap is de VAM-berg bij het Drentse Wijster een opvallende verschijning. De voormalige afvalberg is omgetoverd tot een groene heuvel met verschillende routes. Voordat je daar vrij kon fietsen, was het terrein afgesloten voor het publiek.

In die tijd waren er dan ook regelmatig fietsers die stiekem met de fiets het terrein opgingen om gebruik te maken van de toenmalige weg voor werkverkeer. Een gevaarlijke onderneming, omdat de weg onderaan de berg geblokkeerd werd door een hek.

Vanuit de fiets ambities die de provincie Drenthe heeft opgesteld kwam de grote wens naar voren om de berg gereed te maken voor recreatief en sportief gebruik, met als doel om het terrein 365 dagen per jaar toegankelijk te maken voor iedereen.

Op 19 oktober 2018 ging de VAM-berg open voor fietsers, in de wetenschap dat de afvalberg nog groeiende was. Met een hoogte van 48 meter boven NAP, 3 beklimmingen, 1 afdaling en een mountainbikeroute van ongeveer 12 kilometer heeft de Col du VAM al genoeg te bieden.

De hoogte in

De volgende fase in de ontwikkeling zorgt ervoor dat de berg nog meer de hoogte in gaat. Er wordt een nieuwe top toegevoegd aan de bestaande berg, waardoor het hoogste punt neerkomt op 63 meter boven NAP.

‘Het Dak van Drenthe’, zal aan de berg een extra lange beklimming toevoegen en een korte beklimming die aansluit op de bestaande routes. Binnen afzienbare tijd zal deze fase worden afgerond en wordt met het openstellen van het Dak van Drenthe de sportieve uitdaging een stuk groter.

Internationaal aanzien

Bezoekers uit het buitenland vinden het een bijzonder verhaal dat er van een afvalberg een fietsberg is gemaakt. Voor veel mensen spreekt de VAM-berg dan ook tot de verbeelding. Mede vanwege de vele wielerwedstrijden die er inmiddels zijn georganiseerd, kan er gesteld worden dat de Col du VAM een begrip aan het worden is onder wielerliefhebbers.

Grote evenementen zoals het NK Wielrennen op de weg in 2020 en 2021, het EK Veldrijden in 2021 en andere evenementen, zorgen ervoor dat de berg bij steeds meer mensen in beeld komt. Met het Dak van Drenthe kan die populariteit toenemen voor iedereen die sportief uitgedaagd wil worden.

Voor meer informatie en de actuele situatie rondom de ontwikkeling van het Dak van Drenthe, kan er gekeken worden op de website van de provincie Drenthe.

https://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/cultuur-sport-vrije/vrijetijdseconomie/vam-berg/

Read more

Doortrappen

Want fietsen is heerlijk! Door te fietsen blijf je langer gezond, zelfstandig en in contact met andere mensen.

Jong geleerd

We zijn in Nederland gewend om van kinds af aan te fietsen. Het wordt als het ware met de paplepel ingegoten. Naarmate we ouder worden neemt vaak de angst om op een fiets te stappen toe, zeker als er al eens iets is voorgevallen.

Omdat we steeds ouder worden en langer mobiel willen blijven (ook op de fiets), is goede voorlichting en ondersteuning van belang. Dat wordt gedaan met Doortrappen, een programma met verschillende activiteiten en initiatieven gericht op 60-plussers.

Veiligheid staat voorop

Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt sinds oktober 2020 omarmd door de twaalf Drentse gemeenten en de provincie Drenthe. De fietsactiviteiten van het programma worden opgezet en georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond, in samenwerking met sport- en beweegcoaches en andere partijen die betrokken zijn bij (veilig) fietsen in Drenthe.

De Mobiliteitsraad Drenthe zet in op veilige, duurzame en gezonde mobiliteit. Zichtbaar is dat het aantal fietsslachtoffers weer toeneemt en zelfs voor deze leeftijdsgroep hoger is dan bij ongevallen met een personenauto (in 2020 58 fietsslachtoffers versus 42 auto). Het programma Doortrappen wordt in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe 2030 gezien als een instrument ter vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. Doortrappen legt de nadruk op blijven fietsen, buiten zijn en (gezamenlijk) plezier, met veiligheid als vanzelfsprekende randvoorwaarde.

Aftrap

De officiële aftrap van het programma was op 3 juni 2021, niet geheel toevallig ook Wereld  Fietsdag. In alle 12 gemeenten werd op die dag een leuke fietsactiviteit georganiseerd. In de periode daarna konden de seniore fietsers onder andere de driewielfietsontdekdag bezoeken, in de zomervakantie met hun kleinkinderen fietsen met leuke opdrachten onderweg (de Zomerchallenge) en werd voorlichting gegeven over fietsspiegels.

Start van het seizoen

In iedere gemeente is een Doortrappen werkgroep actief. Deze werkgroep stemt samen met de eerder genoemde betrokkenen de inzet van de diverse projecten af. Want ook in 2022 kunnen seniore fietsers weer deelnemen aan verschillende activiteiten en zijn VVN en de Fietsersbond op diverse evenementen aanwezig om voorlichting te geven.

Op 20 april 2022 is de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm. Een mooie gelegenheid om ook het nieuwe fietsseizoen te laten starten. In een aantal gemeenten wordt op die dag een leuke fietsactiviteit georganiseerd. Meer informatie over Doortrappen is te vinden op de website www.doortrappendrenthe.nl.

Read more

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?