Het Dak van Drenthe

Door verschillende grote fietsevenementen, is de 48 meter hoge Col du VAM in de afgelopen jaren tot een begrip in wielerland. Met het nieuwste deel zal het hoogste punt 63 meter boven NAP komen. Er kan dan met recht gesproken worden van ‘het Dak van Drenthe’.

De VAM-berg in vogelvlucht

In het Drentse landschap is de VAM-berg bij het Drentse Wijster een opvallende verschijning. De voormalige afvalberg is omgetoverd tot een groene heuvel met verschillende routes. Voordat je daar vrij kon fietsen, was het terrein afgesloten voor het publiek.

In die tijd waren er dan ook regelmatig fietsers die stiekem met de fiets het terrein opgingen om gebruik te maken van de toenmalige weg voor werkverkeer. Een gevaarlijke onderneming, omdat de weg onderaan de berg geblokkeerd werd door een hek.

Vanuit de fiets ambities die de provincie Drenthe heeft opgesteld kwam de grote wens naar voren om de berg gereed te maken voor recreatief en sportief gebruik, met als doel om het terrein 365 dagen per jaar toegankelijk te maken voor iedereen.

Op 19 oktober 2018 ging de VAM-berg open voor fietsers, in de wetenschap dat de afvalberg nog groeiende was. Met een hoogte van 48 meter boven NAP, 3 beklimmingen, 1 afdaling en een mountainbikeroute van ongeveer 12 kilometer heeft de Col du VAM al genoeg te bieden.

De hoogte in

De volgende fase in de ontwikkeling zorgt ervoor dat de berg nog meer de hoogte in gaat. Er wordt een nieuwe top toegevoegd aan de bestaande berg, waardoor het hoogste punt neerkomt op 63 meter boven NAP.

‘Het Dak van Drenthe’, zal aan de berg een extra lange beklimming toevoegen en een korte beklimming die aansluit op de bestaande routes. Binnen afzienbare tijd zal deze fase worden afgerond en wordt met het openstellen van het Dak van Drenthe de sportieve uitdaging een stuk groter.

Internationaal aanzien

Bezoekers uit het buitenland vinden het een bijzonder verhaal dat er van een afvalberg een fietsberg is gemaakt. Voor veel mensen spreekt de VAM-berg dan ook tot de verbeelding. Mede vanwege de vele wielerwedstrijden die er inmiddels zijn georganiseerd, kan er gesteld worden dat de Col du VAM een begrip aan het worden is onder wielerliefhebbers.

Grote evenementen zoals het NK Wielrennen op de weg in 2020 en 2021, het EK Veldrijden in 2021 en andere evenementen, zorgen ervoor dat de berg bij steeds meer mensen in beeld komt. Met het Dak van Drenthe kan die populariteit toenemen voor iedereen die sportief uitgedaagd wil worden.

Voor meer informatie en de actuele situatie rondom de ontwikkeling van het Dak van Drenthe, kan er gekeken worden op de website van de provincie Drenthe.

https://www.provincie.drenthe.nl/onderwerpen/cultuur-sport-vrije/vrijetijdseconomie/vam-berg/

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?