Een beeldbepalend evenement

Drenthe heeft de ambitie om ook in de komende vier jaar een groot wielerevenement te organiseren waarmee de provincie en hopelijk heel Nederland internationaal in beeld komen.

Provincie van kampioenschappen

De Para-cycling Road World Cups in 2017 en 2018 en het WK Para-cycling in 2019 waren beeldbepalende evenementen voor Drenthe in de periode na de ontvangst van het UCI Bike Region Label. Met de opening van de VAM-berg in Wijster in oktober 2018, werd er gezocht naar een evenement dat daar georganiseerd kon worden.

Drie keer scheepsrecht

Het was de bedoeling om 1 keer het NK Wielrennen te organiseren in 2020. De wedstrijden werden verreden, maar helaas tijdens een groots publieksevenement vanwege de coronapandemie. In 2021 werd een nieuwe poging gedaan en ook toen waren er helaas nog beperkingen, net als bij het EK Veldrijden in 2021. Al kon er toen wel beperkt publiek aanwezig zijn.

Voor 2022 is het opnieuw de bedoeling dat het NK Wielrennen wederom in Drenthe gehouden wordt. Deze keer hopelijk zonder maatregelen en met de kenmerkende VAM-berg als middelpunt.

Een blik vooruit

Naast de grote wielerevenementen die incidenteel worden gehouden, is er ook een reguliere kalender met jaarlijks terugkerende wedstrijden. Evenementen zoals de Bartje 200, de slag om Norg, Ronde van Drenthe, Gouden Pijl, Drenthe’s Mooiste, Hondsrug Classis, Super Prestige en de Drenthe 200 worden jaarlijks dankzij vele vrijwilligers georganiseerd.

Drenthe heeft daarnaast als provincie de ambitie om het grootste wielerevenement dat ooit in de provincie heeft plaatsgevonden te organiseren. Daarom doet Drenthe een gooi naar de organisatie van het Europees Kampioenschap Wegwielrennen in 2023.

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?