Dikke Banden Races

Met plezier op de loopfiets of schoolfiets richting de finish, dat is de belangrijkste gedachte achter de Dikke Banden Races. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor beginnende fietsertjes die op hun eigen fiets aan de start mogen verschijnen.

In de afgelopen jaren zijn er meerdere edities van de Dikke Banden Races geweest in onder andere Assen, Hoogeveen, Westerbork, Beilen en Zuidlaren. Succesvol waren de races zeker, gezien het grote aantal deelnemers en het feit dat iedereen een winnaar is.

Voor wie zijn de races?

De kleinste renners, tot en met 4 jaar oud, kunnen van start gaan met een loopfiets. Als ze die zelf niet hebben, dan stelt de organisatie deze beschikbaar. Vanaf 5 jaar mag de eigen fiets gebruikt worden. Per wedstrijd zijn er 10 tot 20 renners die worden ingedeeld op leeftijd, zo kan iedereen meekomen op zijn eigen niveau. Ouders ernaast voor de kinderen op de loopfiets en na 10 minuten is iedereen bekaf.

Hoe kunnen kinderen zich aanmelden?

Voor de aanmeldingen van deelnemers spelen sportcoaches een belangrijke rol. In sommige gevallen gaat het om vakleerkrachten die de Dikke Banden Races met flyers onder de aandacht brengen bij kinderen. De kracht hiervan is dat de kinderen zelf enthousiast worden door de flyers die ze krijgen, in plaats van indirect via ouders. Dat werkt uitstekend, want vorig jaar stond er ook een leuke kleurplaat op de flyer!

Wielerlicentie nodig?

Nee, de kinderen hebben geen licentie nodig en mogen zo deelnemen. De organisatie stelt loopfietsen beschikbaar en voor iedereen (die dat zelf niet heeft) is er een fietshelm geregeld. Veiligheid staat uiteraard voorop bij deze belangrijke wedstrijden.

De veiligheid is in meerdere opzichten goed geregeld. Zo is er een officiële jury, staan er dranghekken rond het parcours en wordt er verslag gedaan van de koers door een speaker. Uiteraard is er ook een EHBO-post aanwezig en moet de organisatie in het bezit zijn van een evenementenvergunning. Wat dat betreft kunnen we echt spreken van een wielerwedstrijd op klein formaat.

Iedereen is een winnaar

Het leukste aan de Dikke Banden Races? Er zijn geen verliezers. De renner die als 10e over de finish komt krijgt net zoveel aandacht op het podium als de nummer 1. Daar komt bij dat ze allemaal evenveel lol beleven. Iedereen krijgt dan ook een medaille en een goodiebag vol met allemaal leuke dingen. Voor dit jaar staan er nog geen Dikke Banden Races op de planning. Zodra dat het geval is, wordt dat hier bekendgemaakt.

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?