Selecteer een pagina

Op Fietse naar school

Wie wordt de Drentse fietsschool van het jaar?

We dagen alle leerlingen in Drenthe uit om op de fiets naar school te gaan en er zo voor te zorgen dat hun school een jaar lang dé fietsschool van Drenthe wordt! Alle scholen in Drenthe, zowel in het (speciaal) basis onderwijs als het voorgezet onderwijs, kunnen meedingen naar de titel ‘Fietsschool van Drenthe’.

Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland, de fiets is ons favoriete vervoersmiddel. Met deze wedstrijd willen we scholieren stimuleren om zoveel mogelijk op de fiets naar school te gaan. Gezondheid en milieu zijn belangrijke maatschappelijke vraagstukken. De fiets is het antwoord!

Op Fietse naar school

Hoe doe je mee?

Scholen kunnen zich aanmelden via de site Op Fietse naar School. Na aanmelden ontvang je een bevestigingsmail met je persoonlijke inloggegevens. Na het inloggen kun je het portfolio van je school samenstellen en alles uploaden wat laat zien dat jullie een echt fietsschool zijn! Je kunt het hele schooljaar documenten, foto’s of filmpjes uploaden, maar doe dit uiterlijk 31 mei 2019.

Een onafhankelijke jury buigt zich over de ingezonden stukken en kiezen daaruit de winnaar van de ‘Fietsschool van Drenthe’. Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst wordt bekendgemaakt welke school deze titel een jaar lang mag dragen. De winnaar ontvangt daarnaast de gouden fiets en een wielerexperience voor een gehele klas op het Wielercentrum in Assen.

Hoe kun je winnen?

Simpel gezegd door de leerlingen zo veel en zo goed mogelijk te stimuleren om op de fiets naar school te gaan en dit in kaart te brengen. Dit kunnen bijvoorbeeld documenten waaruit blijkt dat er een beleid rondom fiets is, zijn. Maar ook activiteiten die fietsen naar school stimuleren, een veilige inrichting van de omgeving van de school of voorlichting.

Om het makkelijker te maken hebben we een aantal categorieën opgesteld waarop je als school punten kunt scoren:

  • Fiets & Sport – Bijvoorbeeld een Dikke Banden Race, clinics en evenementen.
  • Fiets & Vervoer – Denk hierbij aan het ontmoedigen van autogebruik om kinderen naar school te brengen of de fiets als vervoersmiddel gebruiken bij schoolreisjes.
  • Fiets & Verkeer – Deelname aan activiteiten van Veilig Verkeer Nederland, het Landelijk Verkeersexamen, fietscontroles of bijvoorbeeld de inzet van verkeersouders.
  • Fiets & Fun – Activiteiten die het plezier in fietsen uitstralen, want fietsen is leuk om te doen. Bijvoorbeeld ‘pimp your bike’ activiteiten of een mooi ingerichte fietsenstalling.
  • Fiets & Media – Fietsactiviteiten zichtbaar maken op verschillende media. Van kranten tot, Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram.
  • Fiets & Bewustzijn – Activiteiten die het bewustzijn van de voordelen (gezondheid, duurzaamheid, zelfstandigheid) van fietsen vergroten. Maar ook activiteiten die gericht zijn op veiligheid kunnen worden meegenomen.

Vul je portfolio met leuke, leerzame en creatieve items. Wint jouw school dit jaar de titel ‘Fietsschool van Drenthe’?

Ondersteuning
De JOGG regisseur in jouw gemeente kan je informeren en ondersteunen in de mogelijkheden die het provinciale Op Fietse programma je biedt. Weet je niet wie de JOGG regisseur is in jouw gemeente? Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens:

Contactgegevens ‘Op Fietse naar school’
SportDrenthe
Tamara Peek
tpeek@sportdrenthe.nl
0528-233775

Pin It on Pinterest

Share This
X