VAM-berg decor voor NK wielrennen: Groot Feest in 2021, Bonus in 2020

De VAM-berg in het Drentse Wijster is zowel in 2020 als in 2021 het decor van Het Nederlandse Loterij NK Wielrennen op de weg. Het grootse wielerfeest dat in juni van dit jaar zou plaatsvinden rondom de Col du VAM was reeds verplaatst naar 2021. Echter, door de versoepelingen van de Coronamaatregelen heeft het NK Wielrennen alsnog een nieuwe datum gekregen in 2020. Op 21, 22 en 23 augustus staat de nationale titelstrijd op de weg gepland voor de beloften-mannen, de profs-vrouwen en de profs-mannen.

Door de versoepelingen van de maat­regelen voor sportevenementen per 1 juli ontstond de mogelijkheid om het NK alsnog in 2020 te organiseren. Na overleg tussen de KNWU, organisator Courage Events, de gemeente Midden-Drenthe en de provincie Drenthe is besloten dat het evenement vooralsnog op 21, 22 en 23 augustus kan plaats vinden. Uiteraard onder voorwaarde dat de huidige regels in de tussentijd niet aangescherpt worden.

In de startblokken

Thijs Rondhuis, van Courage Events, de organisator van het NK, vertelt: “Doordat iedereen reeds in de startblokken stond, werd het mogelijk om snel te schakelen als er iets zou veranderen vanuit de landelijke overheid. En dat gebeurde! Verschillende partijen, 

organisaties, ondernemers en inwoners van deze provincie hebben veel tijd en energie gestoken in alle voorberei­dingen. Daarom is dit een enorme beloning voor al het harde werk. In 2021 vindt alsnog het beoogde grote wielerfeest plaats en dit jaar is het NK alleen voor de beroepswielrenners. Een light-versie, zeg maar.” 

Ook gedeputeerde Henk Brink is blij met deze ontwikkeling: “Het is heel mooi dat er dit jaar alsnog een NK Wielrennen is in de fietsprovincie Drenthe. De VAM-berg leent zich uitstekend voor dit kampioenschap en kan volgens de geldende regels plaatsvinden. Een mooi voorproefje voor het NK 2021”.

Op vrijdag staan de renners onder de 23, de Beloften, aan de start. Op zater­dag de vrouwen Profs en op zondag de mannen Profs. Er is een aangepaste ronde ontwikkeld van 7,3 kilometer op een afgesloten route. Deze route heeft slechts drie aanwonenden en het is erg verkeersluw. Publiek is vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan. Er komt een live uitzending op televisie. Hier kunnen wielerfans de wedstrijden volgen en kennismaken met de Drentse natuur rondom de VAM-berg.  

Groots wielerfeest in 2021

Bovenop de VAM-berg pronkt een bord met de tekst: ‘NK Wielrennen, 19-21 juni 2020,’. De plannen lagen klaar en de weersomstandigheden waren perfect geweest. Col du VAM, zoals de VAM-berg ook genoemd wordt, was klaar voor een uniek nationaal kampioenschap. Net als andere grote evenementen in Nederland kon het prestigieuze 3-daagse evenement rondom het NK wielrennen in Drenthe niet doorgaan en is het verplaatst naar 2021. Dit maakt dat Drenthe in 2021 gastheer is van het  Nederlands Kampioenschap voor 8 categorieën: profs mannen, vrouwen, beloften-mannen, elite-zonder-contract, junioren, junior-vrouwen, nieuwelingen en nieuweling-meisjes. “De voorbereidingen waren al vergevorderd, de draaiboeken liggen grotendeels klaar. Hier is door allerlei partijen al veel energie in gestoken. Die energie nemen we mee naar volgend jaar”, aldus gedeputeerde Henk Brink. De exacte datum is nog niet bekend. Wel is het evenement in 2021 weer aan Drenthe toegewezen. 

Duwtje in de rug 

Door de Coronacrisis is het voor veel profteams moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat is ook één van de redenen waarom een NK, al is het in een kleinere vorm, de wens was van veel renners. Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU is blij dat er weer een datum staat voor het Nederlandse Loterij NK Wielrennen. “Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. Het was goed uit te leggen geweest als we dit jaar niet konden organiseren gezien de maatschappelijke belangen die enkele maanden voorrang genoten. Maar nu sportevenementen weer zijn toegestaan, kijken we uit naar een voor ons als bond belangrijk wedstrijdmoment. Bij het besluit toch te gaan organiseren weegt mee dat dit NK met name voor de continentale teams en de vrouwenploegen een belangrijk moment is om exposure te genereren voor hun sponsors. Zeker nu er een aantal maanden geen wedstrijden hebben plaatsgevonden. Met medewerking van alle genoemde partijen kunnen en willen we er nu als bond aan bijdragen om toch wat extra glans aan dit seizoen te geven.”

VAM-berg als decor

Het is de eerste keer dat er een nationale wedstrijd rond de VAM-berg wordt georganiseerd. Drenthe is de fietsprovincie van Nederland en de Col du VAM is een unieke locatie. Hier komen fietsen, wandelen, wielrennen en mountainbiken samen. Henk Brink: “Dat we het NK wielrennen hier kunnen laten plaatsvinden is een enorme kers op de kaart. Een blijk van waardering voor iedereen die zich enorm heeft ingezet om fietsen in Drenthe op de kaart te zetten. Altijd als ik op de VAM-berg sta dan weet ik zeker dat het een prachtig evenement kan worden. Het is een toplocatie.”

Een sterke samenwerking

In de voorbereiding naar het NK is de samenwerking tussen de organisatie, overheden en ondernemers gegroeid. Hierdoor is een unieke, brede opzet voor het evenement ontstaan waar ondernemers in de regio van kunnen profiteren. Voor wielrenliefhebbers was het NK een perfecte aanleiding voor een weekendje weg in Drenthe. Een mooie manier om meer toeristen te trekken. Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten en campings, hotels, B&B’s, groepsaccommodaties en vakantieparken hebben hard gewerkt om zich klaar te maken. Deze plannen worden warm gehouden voor 2021.

Wielerroutes over de Col du VAM

De VAM-berg is inmiddels landelijk bekend en zelfs over de grens heeft men ervan gehoord. Wil je zelf ervaren hoe het is om te fietsen op de VAM-berg? Op de volgende pagina vind je een kaart met vier fietsroutes die de VAM-berg passeren, variërend van 50 tot 80 kilometer. De GPX routes kan je downloaden op www.drenthe.nl.


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?