Veelgestelde vragen over fietsen in Coronatijd

Mag ik in een groep fietsen?

Ja. Je mag samen fietsen met bijvoorbeeld clubgenoten, vrienden, familie of je vaste trainingsmaatje. Per 1 juli hoef je onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Let op: je moet wel 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaren.

Waarom hoeven we tijdens het fietsen onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar bij de start, finish en op de pauzeplaats wel?

De Rijksoverheid bepaalt dat álle sporters – dus ook wielersporters – onderling wel 1,5 meter afstand houden voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening, waaronder in de kleedkamers en in kantines. Tijdens het sporten vervalt de 1,5 meter voor sporters onderling. Je leest er meer over op de website van de rijksoverheid. 

Er wordt geadviseerd om als groep met een wegkapitein op pad te gaan. Waarom?

De wegkapitein zorgt ervoor dat je als groep veilig fietst en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van jouw groep. Veel verenigingen rijden al met zo’n wegkapitein, maar ook steeds meer vriendengroepen kiezen voor een wegkapitein.

Wij willen wel met een wegkapitein op pad. Hoe doen we dat?

Als wegkapitein zorg je ervoor dat iedereen in de groep de verkeersregels en onderlinge afspraken volgt en je spreekt je fietsvrienden of clubleden aan als dit nodig is. Ook zet je routes uit en zie je toe op de snelheid van de groep. Hoe je dit precies doet, leer je in een eendaagse cursus die je via de NTFU kunt volgen.

Meer weten over Op Fietse in Drenthe? Download dan nu de krant!


Deel deze pagina

Al het Drentse fietsnieuws
rechtstreeks in je inbox?