EK wielrennen begonnen: wat kan het Drenthe opleveren?

EK wielrennen begonnen: wat kan het Drenthe opleveren?

Bijna een miljoen euro maakte de provincie Drenthe vrij voor het EK Wielrennen, waarvan gisteren het spits werd afgebeten. In de provincie zijn parcoursen uitgesmeerd voor tijdritten en de wegwedstrijden met de VAM-berg als absolute scherprechter. Maar wat levert zo’n internationale wedstrijd in Drenthe in een lengte van jaren op? En hoe kijkt de landelijke voorganger Alkmaar, waar het EK in 2019 plaatsvond terug op het gastheerschap? In Alkmaar heerste vier jaar geleden in dezelfde spanning die nu in Drenthe voelbaar is. Met man en macht is gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor een zo vlekkeloos mogelijk evenement. Wegen worden afgesloten, renners uit heel Europa komen deze kant op. Overigens niet de eerste keer dat Drenthe ruimte biedt aan de profwielrennerij. Eerder werden het NK wegwielrennen en het EK veldrijden gehouden.
Op de kaart
Voor het EK wielrennen in Alkmaar trok de gemeente een miljoen euro uit, memoreert oud-sportwethouder Pieter Dijkman. De renners maakten een aanloop door de kop van Noord-Holland alvorens Alkmaar binnen te rijden voor een stadscircuit dat elf keer afgelegd moest worden. De lokale ronde liep door het historische centrum van de Kaasstad, over winkelstraten en de kasseien van de Munnikenweg.
Zo’n evenement kan een regio flink op de kaart zetten. Er was ook veel media-aandacht voor het EK in Alkmaar, maar het resultaat ervan viel uiteindelijk tegen, zegt Dijkman. “Vlak na het organiseren van het EK in Alkmaar werden we getroffen door de coronapandemie. Je hoopt natuurlijk het jaar erop een stoom aan toeristen naar je stad te krijgen, maar dat bleef dus uit.”
- EK2023 VanGogh F05
Mooie cijfers
Het positieve effect van het EK kwam er niet, financieel was er naderhand een plus te noteren. Dijkman: “We hebben mooie cijfers gedraaid en hebben de investering ruimschoots terugverdiend. Ik zou het zo weer doen.” Ger Welbers is directeur van het regionale marketingbureau Hart van Noord-Holland en trad net aan nadat het EK in Alkmaar plaatsvond. Hij wil het Europees kampioenschap niet als onverdeeld succes bestempelen. “Het is heel belangrijk dat het evenement past bij het verhaal van je stad of provincie. Denk bijvoorbeeld aan Passion. Heel veel steden willen die show binnenhalen, maar bijna niemand weet meer waar het vorig jaar is gehouden.”
Trotse inwoners
Het EK wielrennen ziet hij niet direct als aanvulling voor de stad Alkmaar. “Om meer bezoekers naar Alkmaar te trekken destijds, zouden er betere alternatieven zijn geweest”, denkt Welbers. “Maar als je het doet om de bewoners trots te maken, heeft het wel gewerkt. Het heeft de bewonerstrots verhoogd, en dat is ook heel wat waard, want daar doe je het uiteindelijk voor. Die wonen en werken hier.”
Het EK wielrennen in Drenthe is daarentegen een ‘heel goede match’, zegt hij. “Drenthe is dé fietsprovincie bij uitstek. Het EK kan uitstekend laten zien hoe mooi Drenthe als provincie voor fietsvakantie is. Het heeft hier absoluut meerwaarde.” Zijn advies voor evenementen in steden en regio’s is dan ook om goed na te gaan of een evenement aansluit bij het verhaal dat de regio over zichzelf vertelt. “Denk goed na over dit soort evenementen. Natuurlijk is het mooi, maar het kost heel veel geld, dus wees je bewust van wat je uitgeeft en wat je ervoor terugkrijgt. Dat is vaak lastig te vertalen.”
Bron: RTV Drenthe