Nog 100 dagen tot het EK Wielrennen 2023

Nog 100 dagen tot het EK Wielrennen 2023

De voorbereidingen op het EK Wielrennen 2023, dat van 20-24 september in Drenthe gaat plaatsvinden, zijn in volle gang. Het evenement is echter meer dan alleen deze vijf dagen topwielrennen. Achter de schermen is er hard gewerkt aan het EK OpFietse activatieprogramma. De afgelopen weken vonden er reeds diverse wielercafés, dikke banden races en clinics op scholen plaats. De komende maanden gaat dit alleen maar meer worden. De ambitie is om van het EK wielrennen een mooie blijvende herinnering te maken voor zoveel mogelijk Drenten. Maar ook om Drenthe als fietsprovincie nog verder op de kaart te zetten. Nu het nog precies 100 dagen is tot het EK, vertellen we graag iets meer over wat ons zoal te wachten staat.

Het EK OpFietse programma kent vier thema’s met bijbehorende doelstellingen: 1) zo veel mogelijk Drenten het EK Wielrennen laten beleven; 2) een platform bieden waarbij inwoners, verengingen en ondernemers elkaar gaan ontmoeten; 3) zo veel mogelijk inwoners, ook voor wie het niet vanzelfsprekend is, kunnen meedoen aan activiteiten tijdens en in aanloop naar het EK; 4) verschillende doelgroepen worden enthousiast gemaakt om meer te bewegen en te werken aan een actieve en gezonde leefstijl.

Er is gekozen voor een aanpak waarbij vooral enthousiasme gezocht wordt bij inwoners en organisaties in Drenthe. Iedereen wordt uitgenodigd om iets te organiseren in de aanloop naar of tijdens de EK-week. Sport én cultuur Een EK Wielrennen dat ons bijblijft is meer dan alleen de sportieve activiteiten. Niet alleen sportorganisaties doen mee in het activatieprogramma. In de volle breedte worden ondernemers, verenigingen en andere initiatiefnemers betrokken. In verschillende start-, finish- en doorkomstgemeenten zijn al oploopjes georganiseerd om mensen aan het nadenken te zetten over hoe zij zelf mee kunnen doen en iets kunnen organiseren. Interessante voorbeelden van activiteiten waar sport en cultuur elkaar ontmoeten zijn de optredens van het Wielertheater Onderweg, waarin wielercoryfeeën verhalen ophalen uit de sport. Daarnaast is er de subsidieregeling voor kunstwerken langs de route, waarmee iedereen wordt uitgenodigd om onze provincie op een unieke manier te laten zien aan heel Europa.

- Rectangle

Sport én cultuur

Een EK Wielrennen dat ons bijblijft is meer dan alleen de sportieve activiteiten. Niet alleen sportorganisaties doen mee in het activatieprogramma. In de volle breedte worden ondernemers, verenigingen en andere initiatiefnemers betrokken. In verschillende start-, finish- en doorkomstgemeenten zijn al oploopjes georganiseerd om mensen aan het nadenken te zetten over hoe zij zelf mee kunnen doen en iets kunnen organiseren.

Interessante voorbeelden van activiteiten waar sport en cultuur elkaar ontmoeten zijn de optredens van het Wielertheater Onderweg, waarin wielercoryfeeën verhalen ophalen uit de sport. Daarnaast is er de subsidieregeling voor kunstwerken langs de route, waarmee iedereen wordt uitgenodigd om onze provincie op een unieke manier te laten zien aan heel Europa.

SportDrenthe voor beweegactiviteiten

De coördinatie van de beweegactiviteiten in het programma zijn in handen van het provinciale sportorganisatie SportDrenthe. Er worden in samenwerking met Jumbo, Todwoensdag en KNWU in heel Drenthe dikke banden races en scholenclinics verzorgd. Ook is er aanbod voor leuke fietsactiviteiten die leraren en sportclubs zelf zouden kunnen oppakken, zoals het Crazy 23 spel, de EK Bingo en de EK Pubquiz. Samen met de buurtsportcoaches en andere stakeholders in de Drentse gemeenten wordt gewerkt aan nog meer leuke fietsactiviteiten deze (na)zomer. Zo gaat er tijdens de Nationale Sportweek in september onder meer de Ronde van Europa plaatsvinden, waarbij lokale fietsclubs startend vanuit de eigen gemeente een groot deel van het EK parcours gaat aandoen.

Een bijzondere activiteit gaat plaatsvinden op 5 juli, wanneer de tweede editie van Iedereen Op Fietse Naar Grote Hoogte gaat plaatsvinden. Iedereen voor wie meedoen aan fietsactiviteiten niet vanzelfsprekend is, wordt uitgenodigd om samen de VAM-berg te beklimmen.

- OpFietse naar grote hoogte

Roadshow

Nu we 100 dagen voor de start van het EK Wielrennen zitten, willen we het EK nog zichtbaarder maken. Wekelijks komen er nog nieuwe activiteiten bij op de kalender van www.opfietseindrenthe.nl en iedereen wordt uitgenodigd om te blijven aanhaken. Ondertussen is de EK Roadshow, met de EK-bus en onze bakfiets, die uitgeklapt kan worden tot podium, bij sportieve en gezellige activiteiten aanwezig. Steeds meer mensen weten de sociale media kanalen van @OpFietse te vinden en blijven zo op de hoogte van de activiteiten in aanloop naar het EK. Uiteindelijk hopen wij dat iedere Drent de week van 20-24 september in de agenda aankruist en enthousiast wordt van de gezellige en sportieve activiteiten de komende 100 dagen.

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat naast de lokale OpFietse activiteiten er ook een grote toertocht ‘Jumbo op de Pedalen’ zal gaan plaatsvinden. Een toertocht voor de sportieve fietser van 100 kilometer over het officiële EK parcours en alles meezit een unieke kans om voor het eerst het ‘Dak van Drenthe’, de 63 meter hoge klim met een maximum stijgingspercentage van 16.4%, te bedwingen.

- Nog 100 dagen