Wielertalenten in de hoofdrol bij Sportgala Drenthe

Wielertalenten in de hoofdrol bij Sportgala Drenthe

Ook dit jaar zijn er wederom sportprijzen uitgereikt tijdens het Sportgala Drenthe. Het gala vond maandagavond 6 maart in Schouwburg Ogterop in Meppel. Topsporters en sportjournalisten vormden de jury’s en samen met het publiek hebben zij de sporters met de beste prestaties in het jaar 2022 gekozen. Bij de genomineerden waren vrijwel alle takken van de wielersport vertegenwoordigd, wat maar weer eens laat zien dat Drenthe een echte fietsprovincie is. Uiteindelijk ging baanwielrenster Maike van der Duin er met de titel sportvrouw van Drenthe vandoor. David Haverdings, ontving de cheque van Topsport NOORD voor het Drents sporttalent 2022.

Het Drentse sportjaar is dit jaar extra feestelijk dankzij de komst van het EK Wielrennen. Tijdens het startschot van het EK Wielrennen op 18 februari werd al duidelijk hoeveel enthousiasme er al voor dit evenement aan het ontstaan is. Op die avond werden ook de Drentse wielrenners van het jaar gekroond. Tijdens het Drents Sportgala stonden Jeannet Bos (wethouder gemeente Meppel) en Mieke Zijl (directeur-bestuurder SportDrenthe) ook stil bij hoe bijzonder sportjaar 2023 gaat worden. Meppel zal overigens de startplaats zijn van de vrouwen profwedstrijd op het EK op 23 september.

Tijdens het Sportgala ook in 2023 volop genomineerde wielrenners. Genomineerd vanuit gemeente De Wolden was Anniek Mos, de mountainbikester die afgelopen jaar onder meer Nederlands kampioen streetrace werd in Norg. Maar ook Lieke van der Aa uit de gemeente Emmen die Nederlands en Europees kampioen BMX werd in de onder 12 categorie, en daarnaast 2e werd op het WK in Nantes. Maar de prijs ging naar Maike van der Duin, de baanwielrenster uit Assen die zilver won op het WK Omnium en Scratch en daarnaast ook een aantal knappe resultaten behaalde op de weg.

Elmar Reinders, wegwielrennen uit Assen, beleefde een sterk seizoen in 2022 en werd halverwege het seizoen al beloond met de overstap naar het sterke Team BikeExchange uit Australië. MTBer Tim Smeenge uit gemeente Tynaarlo werd Nederlands Kampioen op de MTB Marathon en won onze eigen Drenthe 200. Zij moesten de hoofdprijs echter laten aan Taekwondoka Brian Prent.

David Haverdings, veldrijder en MTBer uit de gemeente Tynaarlo, mocht de prijs voor sporttalent van het jaar in ontvangst nemen uit handen van gedeputeerde Henk Brink. Hij werd Nederlands kampioen veldrijden en 2e bij het Nederlands Kampioenschap Mountainbike; bij de junioren staat hij momenteel eerste op de wereldranglijst veldrijden. Al met al een mooie avond, waarbij we hebben kunnen zien hoeveel sport- en fietstalent onze provincie momenteel in huis heeft. 

sportgala Drenthe - Sportgala Drenthe F01